top of page
Search

Ситна кражба во училиштата: Невидливата сенка влијае на животите на ученицитеНе е невообичаено, враќајќи се од екскурзија или од училишниот двор или од некоја друга активност, учениците да откријат дека џепарлакот им недостасува во чантата. Всушност, толку е вообичаено што речиси 39% од студентите, според истражувањето спроведено во рамките на програмата „Идни лидери за интегритет“ финансирана од Еразмус +, доживеале или биле сведоци на инциденти на ситни кражби.


Честопати ставот на наставниците и родителите е да ги отфрлаат, игнорираат и игнорираат таквите инциденти како безначајни. Меѓутоа, што се однесува до студентите кои биле „жртви“, освен опипливото губење на имотот, ситната кражба може да има длабок ефект врз нивниот емотивен, академски и социјален живот. Инвазијата на личниот простор и последователните чувства на несигурност може да создадат средина каде учењето станува секундарно во однос на безбедносните грижи.


Од друга страна, децата кои се занимаваат со ситни кражби се соочуваат со проблеми во нивните академски кариери, тие исто така може да бидат изолирани од околината, па дури и да западнат во неволја со законот уште од рана возраст.

Родителите и воспитно-образовниот персонал треба да покажат разбирање и чувствителност во постапувањето со децата и тинејџерите вклучени во такви дела. Разбирањето на можните причини за таквото незаконско однесување може да го олесни решавањето на проблемот и да помогне во развојот на ефективни стратегии за решавање. Најчестите причини поради кои децата се впуштаат во мали кражби се влијанието/притисокот од врсниците, семејните проблеми, љубомората кон предметите или парите што можеби ги имаат нивните врсници и ниската самодоверба.

 

 

Но, што можат да направат родителите за да спречат или да се справат со таквите однесувања и да се справат со нив?

 

Првично, важно е да му пристапите на тинејџерот со претпазливост, претераните реакции и нерешавањето цврсто со проблемот може да донесе спротивен од посакуваните резултати. Важно е да се воспостават канали за комуникација со детето, за да можете да разговарате за причините за однесувањето и да ја објасните неопходноста од преземање одговорност и потребата да постои некаква „цена“ за акцијата. Таква „цена“ може да биде враќање на парите или предметите што се украдени и лишување од одредени привилегии што ги ужива тинејџерот, како што е употребата на видео игри.


Исто така, особено е важно родителите да бидат свесни за пријателствата што ги имаат нивните тинејџерски деца и да го промовираат добриот избор на пријатели, без да бидат препотентни или критични, бидејќи тоа може да има спротивен ефект.

Конечно, соработката помеѓу родителите и наставниците е клучна во случаите на ситни кражби. Важно е да се има отворена комуникација меѓу нив, да се формира сојуз за спречување или ефикасно управување со вакви инциденти.


Како заклучок, инцидентите на ситни кражби во училиштата се чест проблем кој влијае на животот на многу ученици. Справувањето со ситни кражби бара чувствителност, трпение и цврстина од родителите и наставниот кадар. Конечно, важно е возрасните да ги разберат причините што ги наведуваат тинејџерите да прават такви дела за да се решат проблемите од нивните корени.

0 views0 comments

Comments


bottom of page